Geroosterde Tomaten Soep


Ik kocht wel vroeger nog wel eens de verse tomatensoep met basilicum uit het koelvak van de Albert Heijn. Alleen sinds een tijd verkopen ze alleen nog maar lang houdbare soepen, waar je wat mij betreft de e-nummers net iets te goed in kunt proeven… De hoogste tijd om zelf maar tomatensoep te maken. En als je dat eenmaal een keer gedaan hebt, vraag je je af, waarom je dat nog nooit eerder gedaan hebt! Maak een lekkere grote hoeveelheid en vries in wat je over hebt. Gebruik daarvoor van die ziplock zakjes, die nemen nauwelijks ruimte in en zijn heel makkelijk om te ontdooien. Zo heb je altijd een vers soepje bij de hand!

Wat je kunt doen om de smaak van de tomaten meer te accentueren is de tomaten eerst in de oven roosteren. Dat geeft een wat diepere smaak. Doe er dan ook nog een gehalveerd bolletje knoflook bij en dan wordt het helemaal een lekkere smaak! Doordat je de knoflook roostert, verdwijnt de scherpe smaak en blijft er een mooie zoete smaak over die de tomaten goed complementeert.

Klaar om in de oven te gaan
Klaar om in de oven te gaan
Lekker pruttelen...
Lekker pruttelen…

GEROOSTERDE TOMATENSOEP MET BASILICUM
ongeveer 8 porties

3 kg rijpe (tros)tomaten
½ bol knoflook, doormidden gesneden
6 el olijfolie
verse tijm
1 fles passata (gepureerde tomaten)
peper en zout
bosje verse basilicum (± 20 g)

Verwarm de oven voor op 220°C.

Snijd de tomaten in tweeën en leg ze met de snijkanten naar boven op een bakplaat. Leg de knoflook erbij; bestrooi de tomaten met peper en zout en druppel er 2 eetlepels van de olie overheen. Leg wat takjes tijm boven op de tomaten.
Rooster de groenten 20 min. 
in de oven.
Schep de geroosterde tomaten met het vocht erbij in een pan, haal de knoflookteentjes uit hun velletje, voeg de fles passata toe en breng zachtjes aan de kook en laat nog even en kwartiertje pruttelen.
Pureer de soep dan met een staafmixer.

Pluk de basilicumblaadjes en snijd ze in dunne 
reepjes. Verdeel de soep over diepe borden 
en verdeel de basilicum er over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s