Riz Au Lait…. comfort food!

on

Ik zat eens met een mede-kookschool-student in een heel gezellig Baskisch restaurant in Parijs, L’amie Jean. We waren af en toe in gesprek met onze Franse buren die naast ons zaten aan een lange houten gezamenlijke tafel. Zij waren al aan hun dessert toe en hadden de klassieker van het huis besteld: ‘riz au lait avec caramel au beure salé’. Voor we het wisten kregen wij onze eigen lepels van de bediening en werden we uitgenodigd om mee te lepelen uit de ontzettend grote schaal. Dat was op zich al een bijzondere ervaring, maar wat het nog bijzonderder maakte, was dat het een verrassend lekker gerecht was. Nu ben ik sowieso een enorme fan van gezouten caramel, maar de combinatie met de warme smeuïge en romige rijst was onovertroffen.

Sindsdien maak ik dit gerecht af en toe zelf. Ik vind het ultiem comfort food en nu de herfst weer begint is comfort food precies waar ik naar op zoek ben. Dit gerecht kun je eten als toetje, maar nog lekkerder vind ik het als 4-uurtje of als ontbijt, want als het kouder wordt, is een warm ontbijt wel heel fijn…

Geef er vooral je eigen twist aan. Het is lekker met caramel, met geroosterde noten, met vers fruit, met kaneel, met gember, met…. verzin het maar! Je kunt de melk in het recept eventueel vervangen door een mengsel van amandel melk en kokos melk, dat is ook heel lekker en ideaal als je lactose intolerant bent.

riz au lait met bosbessen en geroosterde amandelen
riz au lait met bosbessen en geroosterde amandelen

RIZ AU LAIT
150 gr risotto rijst
1 liter melk of 1/2 liter kokosmelk en 1/2 liter amandelmelk
2 eetlepels suiker of agavesiroop
Evt een kaneelstokje of 1 eetl speculaaskruiden

Doe alle ingrediënten in een ruime pan met een dikke bodem. Breng zachtjes aan de kook. Laat 40 minuten zachtjes pruttelen totdat alle melk is opgenomen.

Serveer bijvoorbeeld met wat gehakte noten die je in een droge pan geroosterd hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s