Vijgensalade

on

Tegenwoordig kun je bijna overal vijgen kopen, zelfs in de supermarkt! En dat is heel fijn, want vijgen zijn zo enorm lekker, zeker als ze goed rijp zijn. Ze zien er opengesneden ook nog eens prachtig uit. Maar veel mensen hebben geen idee wat je kunt doen met vijgen. En dat is jammer, want er is heel veel mogelijk! Ze combineren heel goed met hartig, dus met geitenkaas of rauwe ham. Je kunt er bijvoorbeeld een compote van maken die je serveert bij een stuk vlees of bij kaas. Je kunt ze opensnijden, vullen met geitenkaas of gorgonzola en tijm, beetje rauwe ham eromheen, druppeltje honing en dan in de oven. Of maak er een bladerdeeg taartje van; op de bodem smeer je wat geitenkaas, daaroverheen plakjes vijgen, tijm en wederom een paar druppels honing.

Verse vijg met gorgonzola dolce
Verse vijg met gorgonzola dolce

Het vijgen seizoen is bijna afgelopen, dus ga dit weekend naar de markt en sla die laatste mooie rijpe vijgen in. Eet wat vijgen zo uit de hand (je hoeft ze niet te schillen), maak vijgen uit de oven of maak deze salade, gebaseerd op een salade van Ottolenghi. Deze salade kun je als voorgerecht eten of als bijgerecht bij bijvoorbeeld een lamsrack of varkensvlees.

Vijgensalade met walnoten en geitenkaas
Vijgensalade met walnoten en geitenkaas

VIJGENSALADE MET WALNOTEN EN GEITENKAAS
walnoten
geitenkaas
verse munt
verse peterselie
vijgen (ongeveer 1 pp)
rucola

Rooster de walnoten in een pan zonder olie. Trek de blaadjes van de munt en van de peterselie. En doe alle ingredienten bij elkaar in een mooie schaal. Serveer met deze mooie dressing, waar geen olie in zit!

DRESSING
125 ml verse jus d’orange
60 ml rode wijn azijn (of een andere azijn)
1 eetl honing
1 steranijs
1 kaneelstokje

Doe alle ingredienten voor de dressing in een pannetje en breng aan de kook. Laat langzaam reduceren tot er nog maar een derde over is. Laat iets afkoelen en schenk dan over de salade heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s