Filo rol met spinazie en feta

on

Terwijl het koud en wit is in Nederland, ben ik heerlijk aan het genieten van een vakantie in Australie, waar het hoogzomer is! Gisteren heb ik bij vrienden thuis gekookt, mooie salades met veel verse groenten en fruit. Als voorgerecht heb ik een typisch Turks gerecht gemaakt van filodeeg gevuld met spinazie en feta. In de Turkse keuken wordt veel yoghurt gebruikt, als een soort saus of dip. Een heerlijke verfrissende aanvulling op de meeste gerechten. Het gerecht met filodeeg wordt ook geserveerd met dikke griekse yoghurt en daarover wat chili olie.

Er zijn veel varianten mogelijk op dit gerecht, als vulling kun je bijvoorbeeld ook een combinatie maken van pompoen, spinazie en chili of van cavelo nero (een soort italiaanse boerenkool) met tomaat en kappertjes. En over de yoghurt kun je wat sinaasappelzest strooien of wat verkruimelde gebakken chorizo.

Filo rol met spinazie en feta
Filo rol met spinazie en feta

Filorol gevuld met spinazie en feta

voor 4 rollen
600 gr spinazie
1 sjalotje
1 teen knoflook
8 vellen filodeeg
olijfolie
peper en zout
1 blok feta
200 gram griekse dikke yoghurt
gedroogde chili flakes

Snij het sjalotje en de knoflook fijn en fruit in wat olijfolie. Als beiden zacht zijn, voeg dan de spinazie toe en roerbak deze mee, tot het gaar is. Schep de spinazie in een vergiet en laat uitlekken. Breng dan op smaak met peper en zout (niet teveel zout, want de feta is ook zout).

Bedek je aanrecht met plasticfolie en smeer daar met een kwastje wat olijfolie op. Leg er nu een stuk filodeeg op, smeer deze in met olijfolie en leg er nog een stuk filodeeg op, die je ook weer insmeert met olijfolie.

Leg nu dicht langs de lange kant van het deeg een reepje spinazie en verkruimel er wat feta overheen. Rol nu vanaf de kant waar de spinazie ligt, het filodeeg op, je hebt nu een lange rol. Rol die rol van filodeeg op als een soort slakkenhuis, en smeer in met nog wat olijfolie.

Deze rollen bak je vervolgens in een pan met een klein beetje olijfolie, tot het aan beide kanten lichtbruin is.

In een ander klein pannetje, verwarm je wat olijfolie met een theelepel chiliflakes. Laat 2 minuten staan op medium vuur totdat de smaak en kleur van de chiliflakes in de olie is getrokken.

Serveer de filodeegrol met daarop wat griekse yoghurt en giet er wat van de chili olie overheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s