Lamsschouder 7 uur gegaard


Ik heb er al eens eerder over geblogd en het is met stip het meest bekeken blogje; lamsvlees dat 7 uur gegaard is. Dit is een heel klassiek Frans gerecht. Het vlees wordt boterzacht en valt zo van het bot af. Het vlees kun je gewoon in de oven zetten en je hoeft het alleen maar een keer of twee om te draaien, verder heb je er nauwelijks omkijken naar.

Gisteren heb ik het klaargemaakt en geserveerd met o.a. roergebakken wilde spinazie met knoflook en aardappeltjes en uien met bouillon uit de oven. Dan is het echt een robuust gerecht om op tafel te zetten. Als je het liever wat verfijnder wilt serveren, verwijs ik je naar een eerdere blog over dit onderwerp (www.stoerkoken.com/2011/03/06/slow-cooking-lamsvlees-7-uur-gegaard). In dat recept verpak ik het gare lamsvlees in filodeeg, wat je vervolgens kort in de oven bakt. Het boterzachte vlees krijgt dan een knapperige buitenkant en het is een mooie manier om te serveren.

BASIS RECEPT
voor 6 of meer personen

1,5 kg lamsschouder of lamsbout met bot (aan één stuk)
paar takjes tijm en rozemarijn
2 laurierblaadjes
2 dl witte wijn
1/2 potje runderbouillon
3 grote uien
6 knoflookteentjes (met velletje)
olie

6 of meer plakken filodeeg
boter

12 prei
roomboter

Braadpan (geschikt voor de oven) met deksel groot genoeg voor het hele stuk vlees.

AANBRADEN
Laat een grote, stevige braadpan (een creuset bijvoorbeeld) langzaam warm worden op het vuur. Giet er wat olie in en laat heet worden. Braad het lamsvlees aan en laat goed bruinen aan alle kanten. Voeg peper en zout toe. Haal het vlees uit de pan en gooi de olie weg.

OVEN 120 GRADEN
Voeg nu de witte wijn toe in de pan en laat een klein beetje inkoken, zorg hierbij ook dat de aanbaksels van de bodem loskomen. Voeg nu het vlees weer toe, de runderbouillon, rozemarijn, tijm en laurierblaadjes toe en voeg vervolgens water toe tot het vlees voor bijna de helft onder het vocht staat. Warm het geheel op en doe dan de deksel op de pan en zet in een voorverwarmde oven van 120 graden. Laat 7 uur staan (minimaal 4-5 uur). Het vlees moet af en toe een keer gedraaid worden, dan kun je direct wat van het vocht goed over het vlees schenken zodat het zo nat mogelijk blijft. Na een uur of 5 a 6, voeg je grof gesneden uien bij en geplette knoflookteentjes (met schilletje).

SERVEREN
Na zo’n 7 uur haal je het vlees uit de oven en zet je het weg ingepakt in aluminium folie om het warm te houden. Zet de pan met het vocht op het vuur en laat het inkoken. Serveer op een grote schaal met het ingekookte vocht en met roergebakken wilde spinazie met knoflook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s