G&T


Juist ja.. G&T, of kortweg GT, gin tonic, een van de beste alcoholische mixen ooit. Ik ben niet zo dol op cocktails, maar voor een goede G&T kun je me wakker maken. We zijn net terug van San Sebastian, DE foodie stad in Noord Spanje, en ook daar is de G&T trend volledig aangeslagen. We hebben er de mooiste gin tonics gedronken, het is al een cadeautje om te zien hoe de GT bereid wordt, het is een hele serieuze zaak!

De G&T stamt uit de tijd dat de Britten in India zaten; de kinine in de tonic is goed tegen malaria en men dacht toentertijd dat de kruiden die in de gin zaten ook een heilzame werking hadden tegen bijvoorbeeld zwarte pest.

Buldog Gin met sinaasappel en limoenzest
Buldog Gin met sinaasappel en limoenzest

Tegenwoordig drinken we hem vooral omdat het zo lekker is en omdat er zoveel mogelijk is met een GT. Er zijn veel verschillende soorten gin, allemaal op basis van hun eigen kruidenmengsel, en tegenwoordig zijn er ook nog allerlei soorten tonic, zoals de fevertree tonic met bijvoorbeeld elderflower smaak, dat is echt een aanrader (en verkrijgbaar bij de Gall & Gall).

Mirjam GT cup

Tegenwoordig is het in-fashion om ze in een soort grote bourgogne glazen te schenken, maar je ziet ook andere mogelijkheden. Laatst had ik zelfs een GT in een theekopje. Dat heeft een historische achtergrond, in 1920 tijdens de prohibition in de US, mocht je geen alcohol drinken en omdat dat natuurlijk niet te doen was.. dronk men om dat te verbergen, GT uit een theekopje. Hendricks heeft zelfs een speciaal theekopje ontworpen hiervoor (http://www.ginsonline.com/HENDRICK-S-41-4-TEA-CUP-BOX.html).

Hendricks is een van mijn favoriete gins, er zit onder andere komkommer in en dus een GT met Hendricks heerlijk met wat verse schijfjes komkommer. Maar er zijn ook hele mooie Nederlandse gins, het uitproberen van alle verschillende gins is al een feestje op zich!

Hoe maak je nu een goede GT? Neem je favoriete glas, koel dat eerst door er ruim ijsblokjes in te laten ronddraaien. Giet het water af wat van de ijsblokjes af smelt. Je gebruikt altijd veel ijsblokjes in een GT om te zorgen dat je drankje goed koud is, maar ook om zo te voorkomen dat de ijsblokjes te snel smelten en je GT dus verdund wordt met ordinair water! 🙂 Giet er nu je favoriete gin op, en daarna je favoriete tonic. Voeg afhankelijk van je smaak of het type gin, gekneusde jenever bessen toe, of schijfjes komkommer, krullen citroen en lemon zest, een partje grapefruit of bijvoorbeeld een gekneusd stokje citroen gras. Alles is mogelijk!

Geniet en maak vooral veel foto’s van jouw favoriete GT en deel die met mij op https://www.facebook.com/stoerkoken !

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Iris schreef:

    Mmm, ik heb nog nooit het genoegen gehad een GT te proeven…maar ik krijg er nu wel heeel veel zin in!

    Geliked door 1 persoon

  2. stoerkoken schreef:

    Iris… daar moeten we dan heel snel wat aan doen!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s