Prei aardappelsoep


Een klassieker uit de Engelse keuken; potato and leek soup. Lekker romig, zelfs zonder dat er room is toegevoegd. Simpel om te maken en ook nog eens heel erg goedkoop.
Normaal gezien eet je deze soep warm, maar in de zomer kun je hem ook lekker koud eten met een schep yoghurt erdoorheen geroerd en wat bieslook erover heen gestrooid.

Gebruik lekkere nieuwe aardappelen, licht kruimig, dan hoef je geen room meer toe te voegen om de soep echt romig te maken, uiteraard kun je dat altijd nog doen als je dat lekker vind, maar echt nodig is het niet! Leuk aan deze bereiding is dat je de aardappelen in de oven roostert. Daarna schep je de zachte aardappel uit de schil. De schil doe je daarna nog even terug in de oven en dat levert een leuke knapperige chipje op wat je bij de soep kunt serveren.

Potato leek soup with potato skin
Potato leek soup with potato skin

4 grote aardappels
425 gr prei
1 liter goede bouillon (groenten of evt kip)
olijfolie
20 gr boter
peper en zout

Was de aardappels en prik met een vork de aardappel een paar keer in. Wrijf ze nu in met olijfolie en leg ze in een bakschaal. Zet in een hete oven, 200 graden en laat 1 tot anderhalf uur staan, zodat de aardappels helemaal zacht zijn. Haal ze dan uit de oven en laat ze een minuut of 10 afkoelen. Laat de oven aan staan op 200 graden.

Snij de aardappels doormidden en schep de gare aardappel eruit. Zet apart. Pak nu de schillen en scheur ze eventueel in wat kleinere stukken. Leg op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bestrooi lichtjes met zout. Zet terug in de hete oven en zet de oven nu uit. Laat nog 20 minuten staan.

Snij ondertussen de prei in ringen en bak de ringen met wat peper en zout in de boter zachtjes gaar, dit duurt ongeveer 8 minuten, zorg dat de prei geen kleur krijgt. Voeg dan de aardappel bij de prei en voeg ook de bouillon toe. Check de smaak van de bouillon en voeg peper en zout naar smaak toe (als je de soep al vroegtijdig (voorzichtig) op smaak brengt, krijg je een mooie geïntegreerde smaak, dat effect krijg je niet als je alleen pas op het laatst de kruiden toevoegt).

Laat 20 minuutjes zachtjes koken. Doe nu alles in een blender en blend goed door zodat er een gladde soep ontstaat. Check de smaak en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Deze kun je direct serveren (of evt koud) met wat van de gedroogde aardappelschillen. Eventueel kun je nog wat fijngehakte bieslook over de soep heen strooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s