Tarte Tatin


Omgekeerde appeltaart oftewel Tarte Tatin is een van die klassiekers uit de Franse keuken, die gewoon goed is zoals die is, het is immers niet voor niets een klassieker! En dat met maar 4 ingrediënten!
Maar zoals voor menig thuiskok geldt, vond ik dit een ‘eng’ taartje om te maken. Je moet immers iets doen met caramel en dan moet het taartje ook nog omgekeerd kunnen worden….

Na wat research op het internet, heb ik de ultieme aanpak gevonden. En dan is het ineens echt heel eenvoudig. Zoals wel vaker, is goed gereedschap een van de belangrijkste start punten, het helpt enorm als je een goed gietijzeren pannetje gebruikt, dat zowel op het vuur als in de oven kan. Ik gebruikte een Zweeds pannetje van ronneby bruk.

Tarte Tatin net uit de oven
Tarte Tatin net uit de oven

Je hoeft ook niet eerst caramel te maken, je smeert de binnenkant van de pan gewoon dik in met boter (ook de zijkanten) en daar strooi je suiker overheen. Vervolgens leg je de geschilde stukken appel met de ronde kant naar beneden en zet je het geheel op het vuur. Na een minuut of 20 zal je zien dat het vocht uit de appels, samen met de boter en de suiker, heel mooi goud begint te pruttelen. Dat is het moment om de pan in de oven te zetten, na nogmaals 20 minuten in de oven, leg je het bladerdeeg over de appels heen en vouw je het voorzichtig naar binnen, nog eens 25 minuten en dan is het klaar. Nog even een kwartiertje laten staan en dan voorzichtig met een bord omkeren.
Echt simpeler wordt het niet!

Het enige waar je heel voorzichtig mee moet doen is met de pan zelf. Als je met een pannetje werkt met een gietijzeren handvat, dan moet je er rekening mee houden dat dat net zo heet wordt als de rest van de pan, heel heet dus!

Tarte Tatin
Tarte Tatin

TARTE TATIN
1 pak vers bladerdeeg
55 gr ongezouten boter, zacht
100 gr suiker
5 elstars

Schil de appels en snij ze in vieren.

Verspreid boter dik over de bodem en zijkant van de pan en giet de suiker gelijkmatig over bodem. Schik de appels in cirkels in de pan, bolle kant naar beneden, een beetje dakpansgewijs.

Zet nu de pan op een medium vuur en bak het geheel (zonder te bewegen of roeren) tot de sappen goudkleurig zijn en borrelen (zo’n 20 minuten). Het is niet erg als de suiker ongelijk gesmolten is.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 ° C.

Zet de pan op een stuk folie in de oven (om de eventueel uit de pan lopende caramel te kunnen opvangen), ongeveer 20 minuten.

Rol ondertussen het deeg uit en snij een ronde vorm uit die net wat groter is dan de onderkant van de pan die je gebruikt.

Haal nu de pan weer uit de oven en leg het deeg voorzichtig over de appels en vouw het deeg naar binnen.

Zet de taart terug in de oven, nog 20-25 minuten tot het deeg gaar is.

Laat de taart zeker 10 minuten afkoelen voor je hem omkeert. Schud voorzichtig heen en weer met de pan voor je hem omkeert zodat de taart een beetje loskomt. Zet een bord op de pan dat groter is dan de pan zelf en draai voorzichtig om.

Serveer evt met wat creme fraiche of mascarpone die je hebt losgeklopt met een scheutje rum, poedersuiker en wat kaneel.

Tip:
De taart kan ongeveer 30 minuten afkoelen in de pan, daarna wordt het karamel hard en moet je de pan weer even op het vuur zetten om de karamel te laten smelten, schud dan voorzichtig met de pan om de taart los te laten komen, en draai daarna de pan voorzichtig om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s