Bisque maken

on

Volgende week, de kerstweek, is vast de week van het jaar, dat er het meeste en spannendste gekookt wordt in heel Nederland. Dat is ontzettend leuk, maar levert vast ook een hoop stress op :). Gisteren tijdens een kerst kookworkshop, hebben we een bisque, oftewel een schaaldierensoep, gemaakt, die heerlijk van smaak was.  Iedereen was verrast over hoe eenvoudig dat eigenlijk is. Dus dat recept wil ik graag met jullie delen.

Daar kun je makkelijk de blitz mee maken met de kerstdagen. Je gebruikt voor een bisque, de schalen van garnalen, langoustines of zelfs kreeft. Wellicht gebruik je die ingrediënten al ergens in je kerstmenu, dan kun je feitelijk van het ‘afval’ iets super lekkers maken. Mocht je nog geen van die schaaldieren in je kerstmenu verwerkt hebben, dan kun je de garnalen, langoustine of kreeft, altijd kort bakken in een beetje hete olie en die serveren in de bisque. Of je gebruikt het als vulling voor een ravioli, maar dan wordt het ineens weer meer werk… Laten we het voor nu simpel houden!

koppen en schalen van de garnalen
10 gram boter
100 gram wortel
witte stuk van 1 prei
1 tomaat
1 stengel bleekselderij
1 eetlepel tomatenpuree
1 blaadje laurier
1 eetlepel cognac
2 eetlepels witte wijn
500 ml visbouillon
3 peperkorrels

zout & peper
1 eetlepel cognac
1 eetlepel worchester sauce en/of tabasco

Hak de wortel, prei, bleekselderij en tomaat in grove stukken.

Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de wortel, prei, bleekselderij en garnalenkop- en schalen.
Voeg daarna de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en fruit ook die nog even mee.

Voeg 1 eetlepel cognac en 2 eetlepels witte wijn toe. Giet de visbouillon erbij en voeg peperkorrels en laurier toe. Breng alles aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat alles een half uurtje zachtjes pruttelen.

Giet de inhoud van je pan in je keukenmachine en maal het geheel, inclusief de garnalen schalen. Giet het mengsel vervolgens in een fijne zeef boven een pan en druk met met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de substantie.

Of gebruik een passe vite oftewel passeerzeef om alles door heen te drukken en zoveel mogelijk vocht uit de ingrediënten te persen.

Breng de opgevangen bisque weer aan de kook en breng deze op smaak met zout, worchester sauce en/of een beetje tabasco en een klein scheutje cognac.
 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Iris schreef:

  Klinkt goed!!! Hoeveel schalen heb je ongeveer nodig p.p.?

  Like

  1. stoerkoken schreef:

   Hi Iris, ligt een beetje aan wat voor soort schaaldieren je gebruikt. Ik denk ongeveer 500 gram (schalen en koppen) voor 6 personen. Succes!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s