Oh la la…. Steak Tagliata


Wat kan een goed stuk vlees soms toch ontzettend lekker zijn. Een van de allerlekkerste varianten vind ik de steak tagliata, dat is een Italiaanse variant. Enorm simpel; steak, rucola en parmezaanse kaas.. Precies zoals het hoort met Italiaans eten en natuurlijk is het dan juist van belang om hele mooie ingrediënten te gebruiken, zodat je gerecht de ingrediënten echt eer aandoet.

Dus begin met een mooi stuk vlees, geen gewone biefstuk, maar een ribeye of een entrecote. Ik had een mooi stuk entrecote van een Angus rund, prachtig met vet dooraderd, dat geeft de mooiste smaak. Wat ik dan het liefst doe, is het vlees van te voren zouten, zie mijn  eerdere blog over dit onderwerp. Neem één mooi groot stuk vlees, je bereidt het aan een groot stuk en snijdt het na het bereiden in plakjes. Als je zoals ik een stuk entrecote neemt, waar een stuk vet aan de zijkant zit, braad je het stuk vlees eerst op de vetkant, zodat dat lekker knapperig wordt en voor een deel wegsmelt.

Je kunt het vlees bereiden op een grillplaat, of in een pan zonder anti-aanbak laag, dan krijg je het mooiste resultaat.

2016-02-13 19.21.36
Angus rund

STEAK TAGLIATA (2p)

1 stuk rundvlees, zoals ribeye of entrecote ongeveer 400 gram

archaide olie (of een andere olie zonder smaak of geur)

2 ons rucola

stuk parmezaanse kaas

goede olijfolie

citroen

peper en zout

kleine tomaatjes (optioneel)

 

Zout en peper het rundvlees een paar uur van te voren en zet in de koelkast. Haal het vlees een uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen.

 

Rooster de tomaatjes met een beetje olijfolie en peper en zout in een hete oven (190 graden, ongeveer 10-15 minuten).

 

Verhit de archaide olie in een pan. Als de olie goed heet is, leg dan het stuk vlees in de pan en laat het een paar minuten liggen (zonder te bewegen), draai het vlees dan om en herhaal met alle kanten. Alles bij elkaar gaar je het vlees in zo’n 10-15 minuten (dit hangt af van de dikte van het stuk vlees en hoe rood je het wilt hebben).

Als het vlees de juiste gaarte heeft, verwijder het dan uit de pan en doe het in een stukje aluminium folie om het op temperatuur te houden.

 

Breng de rucola op smaak met een goede olijfolie, citroensap en peper en zout.

 

Als het vlees een minuut of 10 gerust heeft, dan snij je het in dikke plakken en leg het op een mooi plank. Verspreid nu de aangemaakte rucola erover heen en rasp hier overheen plakjes parmezaanse kaas.

 

Serveer met de geroosterde tomaatjes.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s