Gehaktballetjes met tomatensaus…..


In de categorie comfort food is dit toch wel echt een gerecht dat hoog in de top 10 staat. Kleine gehaktballetjes in een lekkere tomatensaus, beetje mozzarella en parmezaanse kaas erover heen en dan in de oven… Voor de gezonde touch serveer ik het deze keer met courgette spaghetti (zoodles) die ik heb aangemaakt met goede olijfolie, een beetje citroensap en peper en zout. En natuurlijk ook nog een stukje brood om lekker mee in de saus te dippen.

Gehaktballetjes in tomatensaus (4p)

500 gr half om gehakt

handjevol pijnboompitjes

2 eetl fijngesneden katenspek

1 ei

paneermeel of amandelmeel

citroenrasp van 1 citroen

2 sjalotjes (fijn gesnipperd)

2 tenen knoflook (fijn gehakt)

2 blikken cherry tomaatjes of gewone tomaten

scheutje witte wijn (optioneel)

handjevol geraspte mozzarella

handjevol geraspte parmezaanse kaas

verse basilicum

peper en zout

Rooster de pijnboompitjes in een droge pan. En hak ze daarna grof.

Meng het gehakt met de pijnboompitjes, de katenspek, helft van de ui en knoflook, de citroenrasp en voeg peper en zout toe. Doe nu het ei bij het gehakt en voeg wat paneermeel of amandelmeel toe. Meng het geheel goed en maak balletjes die een slag groter zijn dan een golfbal (ongeveer 2 a 3 cm doorsnede).

Bak die balletjes in een grote pan in wat olijfolie. Zorg dat er een goede bruine korst opkomt. Haal daarna uit de pan en giet het meeste van het overtollige vet weg. Hou nog ongeveer 1 eetlepel vet over.

Voeg dan de resterende ui en knoflook in de pan toe en laat even zachtjes sudderen tot het uitje glazig wordt. Blus nu eventueel af met een scheutje wijn en laat even inkoken. Voeg de blikjes cherrytomaatjes toe. En laat 10 minuten rustig sudderen. Check de smaak en voeg evt peper en zout toe.

Voeg nu de gehaktballetjes weer toe en laat als geheel nog eens 10-15 minuten sudderen.

Sprenkel nu de geraspte kaas over het gerecht heen en druk er blaadjes basilicum rondom in. Zet 10 minuten in de oven (180 graden) en serveer.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s