Crudités met saffraan aioli


Crudités, dat is dus een duur woord voor verschillende (semi) rauwe groenten of groentjes, zoals mijn Belgische vrienden zouden zeggen. Het is een beetje uit de mode geraakt, maar het is een super leuk voorgerecht, wat licht is, vegetarisch en er ook nog eens mooi uitziet. Je kunt de groentjes serveren met allerlei verschillende dips, ook dips gebaseerd op yoghurt als je het echt super gezond wilt houden. Maar heerlijk is natuurlijk ook een zelfgemaakte aioli. Ik maak die aioli niet met rauwe knoflook maar met gepofte knoflook, dan is de smaak veel fijner en zit niet iedereen na het voorgerecht (en de ochtend erna) met een heftige knoflook nasmaak. Daarna nog een paar draadjes goede saffraan in de aioli en je hebt een extra bite en het ziet er prachtig uit!

Je kunt de gepofte knoflook ook mengen met een yoghurt en met fijngehakte kappertjes. Eventueel leng je de saus aan met een klein beetje water om de juiste dikte te krijgen.

Voor de crudités kun je allerlei verschillende groenten gebruiken. Het is leuk om te zorgen dat je een beetje verschillende kleuren combineert. Sommige groenten kun je even kort blancheren (een minuutje in kokend water) of kort stomen en dan daarna direct afspoelen met heel koud water om het garingsprocess te stoppen en de kleur te behouden. Dat doe je bijvoorbeeld met wortels of met boontjes.

Gebruik voor de aioli geen donkere extra vergine olijf olie, dan wordt je aioli bitter! Dus gewoon een hele lichte olijfolie of een smaakloze arachideolie.

En een aioli is natuurlijk gewoon een zelfgemaakte mayonaise met knoflook erin, dus dit recept kun je ook gebruiken als je een gewone mayonaise wilt maken of bijvoorbeeld een saffraan mayonaise.

 

Saffraan aioli

1 bolletje knoflook

3 eigelen

1 eetl witte wijn azijn

1 thl dijon mosterd

1 thl zeezout

verse peper

250 ml lichte olijf olie of arachideolie

paar draadjes saffraan

Rooster eerst de knoflook in de oven. Rol het hele bolletje knoflook in aluminium folie en laat dit 20 minuten garen in een oven die op 200 graden staat. Laat daarna afkoelen, snij de top van de knoflookbol af en knijp de knoflookjes uit.

Doe de knoflook in een hoge mix beker, samen met de eigelen, azijn, mosterd, peper en zout en mix met een staafmixer goed door (mag ook met een garde, dat is alleen veel harder werken!). Voeg dan heel langzaam, in een heel dun straaltje de olie toe. Zorg dat de olie steeds goed wordt opgenomen, als je ziet dat die niet goed opgenomen wordt, stop dan even met extra olie toevoegen en mix dan eerst de eerdere olie door het mengsel heen, anders bestaat het risico dat je aioli gaat schiften.

Voeg uiteindelijk nog een paar draadjes saffraan toe en meng die door de aioli heen.

Serveer met de groenten, voor een mooie presentatie snij je sommige groenten doormidden en laat je bijvoorbeeld ook het blad aan de radijsjes zitten. Dat blad kun je overigens ook eten!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s