Zeebaars in zoutdeeg

on

Zeebaars in zoutdeeg, is de aller-, allerlekkerste manier om zeebaars te eten (of dorade bijvoorbeeld) omdat de smaak van de vis zo puur blijft. Het zoutdeeg houdt alle smaken van de vis goed vast en de kruiden in de vis en in het korstdeeg geven de vis een hele subtiele smaak.

En zoutdeeg is anders dan een zoutkorst, het is echt een deeg met bloem, zout, eiwit en kruiden. Je kunt het deeg niet eten, maar je kunt het wel heel mooi in vorm brengen zoals gewoon deeg. Zo kun je het deeg helemaal om de vis heen vouwen en het deeg er aan de buitenkant laten uitzien als een vis, compleet met schubben. Dat maakt het wel heel mooi presenteren, daarna snij je met een gekarteld mes een luik in de deegvis en kun je de echte vis zo uit het deeg eten.

Vis in zoutdeeg

 

ZEEBAARS IN ZOUTDEEG

8 kleine zeebaars

1200 gr grof zeezout

1200 gr bloem

12 eiwitten

water

Bos tijm

Bos rozemarijn

Verwarm de oven voor op 180°C.

Hak ruim de helft van de tijm en de rozemarijn grof (takjes verwijderen), de andere helft gebruik je straks om de vis mee te vullen.

Meng het zeezout, de eiwitten en de bloem. Voeg vers gehakte tijm en rozemarijn toe. Voeg beetje bij beetje water toe tot het geheel een deeg vormt. Dat rol je uit in een dunne plak van max een halve cm. Liefst doe je dat op een stuk bakpapier, dat helpt plakken aan het keukenblad voorkomen, maar maakt het ook makkelijk om het straks om de vis heen te vouwen.

De vis moet ontdaan zijn van zijn ingewanden. Besprenkel de ontstane holte met wat peper, zout (vergeet dit niet, anders is de vis flauw, hij zal weinig opnemen van het zout in het zoutdeeg) en doe er vervolgens wat takjes verse tijm en rozemarijn in.

De vis hoeft niet ontschubt te worden (de schubben helpen straks om de huid van de vis aan de zoutkorst te laten plakken).

Leg de vis nu op het uitgerolde deeg. Gebruik het bakpapier om het deeg om de vis te vouwen. Probeer het deeg goed te laten omsluiten. Teveel deeg aan de zijkanten kun je gewoon wegknippen. Vorm het geheel mooi om de vis heen, zodat je goed kunt zien dat er in het deeg een vis zit. Ter decoratie kun je eventueel met een jeneverbes een oog namaken en met het uiteinde van een lepel druk je wat schubben in het deeg.

Vis in zoutdeeg

Een vis van ongeveer een kg, moet zo’n 25 minuten in de oven. Als de vis uit de oven komt, kun je met een kartel mes een ‘luik’ snijden in het deeg en dat luik eraf tillen, als het goed is komt de huid direct mee. Nu kun je de vis in zijn geheel in het deeg serveren. Als je één kant van de vis hebt gegeten, kun je de graat eruit knippen en zo eruit tillen, zodat de andere kant van de vis vrij komt.

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. k heb dit gerecht gemaakt maar bij gebrek aan zeebaars met schelvis. de schelvis (zonder kop) nam wel veel zout over van het deeg. Is dat een effect van het koploze of van het gebrek aan schubben op de huid?

  Like

  1. stoerkoken schreef:

   hi, ik denk dat dat komt omdat de kop er niet aan zat. Daardoor was het makkelijker voor het zout om binnen te dringen in het vlees van de vis. De schubben maken niet veel uit, dat is vooral om het makkelijker te maken om het dakje van het deeg te halen. Normaal gezien als je vis niet apart zout en alleen maar in het zoutdeeg rolt, dan is de vis zelfs wat flauw te noemen!

   Like

 2. dank voor je reactie, dan gaan we het gewoon opnieuw proberen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s