Lasagna van pompoen, spinazie en linzen


Laatst zat ik in een Italiaans restaurantje en daar stond pompoen lasagna op de kaart. Ik verheugde me daar enorm op, omdat ik in mijn hoofd al een pompoen lasagna gerecht had gemaakt. In werkelijkheid viel het tegen want het was een lasagna van pastavellen, plakken pompoen en bechamel. Veel te melig…! Dus ben ik zelf aan de slag gegaan en heb de versie gemaakt die ik zelf in mijn hoofd had. Zonder pasta, die heb ik vervangen door plakken pompoen en daar heb ik spinazie en linzen aan toegevoegd. Als je puy linzen gebruikt (of berg linzen) en die goed klaar maakt, dan hebben ze een hele rijke smaak en  is het een hele mooie vleesvervanger. En met een goede bechamelsaus en mozzarella en parmezaanse kaas is het geheel compleet. Het resultaat was heerlijk!

img_0757

Pompoen lasagna met spinazie en linzen

voor 2 a 3 personen

1/2 flespompoen

five spice kruiden

olijfolie

1/2 winterwortel

2 stengels bleekselderij

1 ui of banaan sjalot

2 knoflook tenen

100 gram puy linzen of berg linzen

1 eetl tomaten puree

paar takjes tijm

1 laurierblaadje

wat gedroogde chilivlokken

200 gram verse spinazie

2 cm verse gember

15 gram boter

15 gram bloem

250 ml melk

Wat nootmuskaat (optioneel)

1 stuk mozzarella of 150 gram geraspte mozarella

stukje parmezaanse kaas

zout en verse peper

img_0749
Soffritto

Begin met het maken van de soffritto, dat is de basis van bijna iedere Italiaanse saus, bleekselderij, wortel en ui. Snij ze alledrie in hele fijne blokjes van ongeveer 1/2 cm. En fruit ze voorzichtig in wat olijfolie.

Na een minuut of 10 voeg je de fijngehakte knoflook toe en na nog eens 5 minuten is de soffritto klaar en kun je een eetlepel puree toevoegen en tijm, laurier en de chili vlokken. Voeg nu ook de linzen toe en ongeveer 200 ml water.

img_0751

Laat het geheel zachtjes pruttelen met de deksel half op de pan. De linzen hebben ongeveer 20 minuten nodig om gaar te worden, ze moeten beetgaar zijn, dus niet te zacht. Check de smaak, voeg nog wat zout toe.

img_0748
Flespompoen met 5 spice kruiden

Bereid ondertussen de pompoen voor. Snij met een broodmes (een groot kartelmes) in de lengte voorzichtig 6 plakken af van ongeveer 1 cm. Leg een stuk bakpapier op een ovenrooster of ovenplaat en besprenkel dat met wat olijfolie, five spice kruiden en zout. Leg daar nu de plakken pompoen op en besprenkel die met dezelfde combinatie. Zet 20 minuten in een oven van 200 graden.

Rasp de gember grof en bak kort in wat olijfolie, voeg de spinazie toe en bak kort, tot de spinazie geslonken is. Voeg wat zout toe en zet apart.

Maak de bechamelsaus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Bak een minuutje en roer goed door, zodat de bloem gaar wordt. Voeg dan voorzichtig beetje bij beetje de melk toe en laat rustig pruttelen, terwijl je regelmatig roert met een garde. Als het geheel dik genoeg is, breng de saus dan op smaak met zout en nootmuskaat en verwijder van het vuur.

Nu heb je alle ingrediënten klaar om de lasagna te maken.

img_0754

Neem een ovenschaal en schep op de bodem de helft van het linzen mengsel. Leg daarbovenop de helft van de spinazie. Schik daarbovenop 3 plakken pompoen. Giet de helft van de bechamel saus over de pompoen en leg hier de helft van de mozzarella op. Herhaal dit allemaal nogmaals. Als je daarmee klaar bent, rasp dan nog wat parmezaanse kaas over de bovenste laag heen en maal er nog wat grove peper overheen.

img_0755-1

Zet nu 25 minuten in de oven op 200 graden.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s