Kaaskroketten


Laatst hebben we met ons kookclubje zelf kaaskroketten gemaakt. En behalve dat het leuk was om te doen, ging ook zomaar in een keer goed. Hoewel wij de kroketten maar 1 keer gepaneerd hadden, 2 keer maakt de buitenkant net iets knapperiger en voorkomt dat de vulling tijdens het frituren naar buiten loopt. Als je deze link gebruikt, kun je zien hoe we de kroketten paneren. Als je geen frituur pan hebt, kun je ook een gewone pan gebruiken met frituur of arachide olie. Gebruik een thermometer om te zien of je de goede temperatuur bereikt hebt, voor je gaat frituren.

Je kunt eventueel ook nog kleine stukjes ham toevoegen aan de ragout van deze snack. Ham kaas kroketjes vind je vaak in een goede tapasbar!

img_0788
Kaaskroketten een keer gepaneerd, nu nog een keer!

ongeveer 20 kaaskroketten
4 blaadjes gelatine
100 g boter
210 g bloem
500 ml melk
4 eieren
100 ml slagroom
200 g geraspte oude kaas

1 thl chili flakes
2 el grove mosterd
½ tl geraspte nootmuskaat
zout

100 g paneermeel

arachide olie of frituur olie

Lekker erbij
mosterd of een mix van mosterd en mayonaise

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Smelt ondertussen de boter in een pannetje en voeg 110 g bloem toe. Verhit het mengsel een paar minuten op middelhoog vuur, terwijl je regelmatig roert. Schenk de melk er langzaam bij en roer met een garde. Blijf roeren op een middelhoog vuur tot het geheel dik wordt.
Splits twee van de eieren. Voeg de eidooiers en slagroom toe aan de saus en breng aan de kook. Bewaar de eiwitten. Neem de pan van het vuur en roer de kaas langzaam door de saus. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer door de saus. Breng de saus op smaak met de mosterd, de nootmuskaat, de chiliflakes en peper. Check de smaak en voeg zout toe naar behoefte, dit hangt heel erg af van de kaas die je gekozen hebt.
Vet een ovenschaal in (van ongeveer 30 bij 20cm) en bestrooi met wat bloem. Schenk de ragout in de ovenschaal, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen. Als het afgekoeld is, laat het dan nog 2 uur opstijven in de koelkast. Snij met een mes het opgesteven mengsel in 20 blokjes. Doe wat bloem op je handen en vorm nu kroketten van ieder blokje.
Klop de rest van de eieren met de achtergehouden eiwitten los in een diep bord. Doe de bloem ook in een diep bord en de paneermeel in een ander diep bord. Haal de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het ei en de paneermeel. Doe dit twee keer zodat de kroketten dubbel gepaneerd zijn. Laat de kroketten afgedekt met vershoudfolie nog 2 uur opstijven in de koelkast.

Verhit de frituurpan tot 180 °C en bak een paar kroketten tegelijk in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s