Pasta met linzen


Linzen, ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand ze niet lekker vind. Zeker niet  donkere linzen, zoals puy, beluga of berglinzen. De smaak is intens en toch neutraal genoeg om allerlei mooie combinaties mee te maken. Deze pasta met linzen is een mooi winters gerecht, het is bijna een pasta bolognese maar dan vegetarisch. Er zit wat gedroogde chili in, wat het gerecht extra verwarmend maakt. En het is een eenpansgerecht, je maakt het hele gerecht makkelijk klaar in een grote pan. Zet de pan zo op tafel zodat iedereen voor zichzelf kan opscheppen. Verse parmezaanse kaas erbij en een goed glas stevige rode wijn.

 

Pasta met linzenPasta met linzen voor 4 personen

1/2 winterwortel

2 stengels bleekselderij

1 ui of banaan sjalot

2 knoflook tenen

200 gram puy linzen of berg linzen

2 eetl tomaten puree

paar takjes tijm

1 laurierblaadje

wat gedroogde chilivlokken

1,2 liter water

225 gram pasta (rigatoni, penne)

150 ml melk

parmezaanse kaas

peterselie (optioneel)

Begin met het maken van de soffritto, dat is de basis van bijna iedere Italiaanse saus, bleekselderij, wortel en ui. Snij ze alledrie in hele fijne blokjes van ongeveer 1/2 cm. En fruit ze voorzichtig in wat olijfolie.

pasta met linzen
soffritto

Na een minuut of 10 voeg je de fijngehakte knoflook toe en na nog eens 5 minuten is de soffritto klaar en kun je de twee eetlepels tomaten puree toevoegen en tijm, laurier en de chili vlokken. Voeg nu ook de linzen toe en peper en zout. Meng nog even goed door en voeg dan het water toe.

pasta met linzenLaat het geheel zachtjes pruttelen met de deksel half op de pan. De linzen hebben ongeveer 20 minuten nodig om gaar te worden, ze moeten beetgaar zijn, dus niet te zacht. Check de smaak en voeg eventueel nog wat zout toe.

Pasta met linzenVoeg nu de pasta toe en de melk. Laat 10-12 minuten zachtjes koken met de deksel van de pan. Roer regelmatig door om te zorgen dat alle pasta gaar wordt en de pasta niet aan de bodem vastplakt. De saus moet nu langzaam dikker worden, zet eventueel het vuur op het einde nog iets harder om de saus te laten indikken.

pasta met linzenServeer met een ruime hoeveelheid vers geraspte parmezaanse kaas en peterselie.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Iris schreef:

    Mmmm die gaan we uitproberen!😋

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s