Warm ontbijtje

on

Porridge noemen ze het in het Engels, in het Nederlands vertaal je dat naar ‘pap’… tja daar wordt ik niet warm van. Maar deze porridge, zo blijf ik hem maar noemen, is echt heerlijk. En hier word ik wel warm van, letterlijk en figuurlijk. Enorm voedzaam en te combineren met allerlei verschillende toppings.

img_1185
Verschillende granen met warme appel, honing, sesam en kokossnippers

Porridge is (een mengsel van) granen, gekookt in water. Dit recept gaat uit van vijf verschillende soorten granen die je zelf kan aanpassen, afhankelijk van wat je in huis hebt en wat je lekker vind. En als je maar 2 of 3 verschillende granen gebruikt, ook prima, als je de hoeveelheden maar in balans houdt. Je moet ruim 2x zoveel water gebruiken als je granen gebruikt. Als je dat afweegt, kan het eigenlijk niet mis gaan.

Verder gebruik ik in dit gerecht voor de topping appel, maar je kunt ook peren gebruiken, of banaan (die verwarm je alleen niet) en straks als het weer wat lente-achtiger wordt, dan kun je met bosbessen en bramen gaan combineren.

Ik maak zelf een grote hoeveelheid tegelijkertijd (dit recept is voor ongeveer 6-8 ontbijtjes) en zet die dan in de koelkast. Je kunt de klaar gemaakte porridge zo’n 5 dagen in de koelkast bewaren. Warm de porridge op voor je het serveert (in de magnetron of in een pannetje, maar voeg dan wel wat water toe om te voorkomen dat de porridge aan de bodem van de pan plakt).

Porridge

75 gr bulgur

75 gr snelgort

35 gr quinoa

35 gr amaranth

35 gr haverzemelen

halve litter water

snufje zout

Doe alle ingrediënten in een pan. Check van tevoren bij de verschillende granen of ze allemaal binnen 30-40 minuten gaar zijn. Breng het geheel aan de kook en laat zo’n 30-40 minuten koken tot het water helemaal geabsorbeerd is en de granen gaar zijn. Roer regelmatig.

Laat nu afkoelen en doe het daarna in een luchtdichte container en zet het in de koelkast.

Porridge
Porridge

Porridge met appel, honing, sesam en kokosvlokken

voor 1 portie heb je nodig:

Een paar eetlepels gare porridge, warm gemaakt

1 appel

1 thl kaneel

1 thl kokosolie

1 eetl honing

1 eetl sesamzaadjes

1 eetl kokosvlokken

Schil de appel en snij hem in blokjes.

Verwarm een koekenpan voor en rooster de sesamzaadjes in de droge pan. Giet de sesamzaadjes in een schaaltje en zet apart.

Doe nu de kokosvlokken in de pan en roer snel door, de kokosvlokken hoeven alleen licht te kleuren en dat gebeurt al binnen seconden. Dus blijf er bij en verwijder ze direct uit de pan en doe ze in het zelfde schaaltje als de geroosterde sesamzaadjes.

Doe nu de kokosolie in de pan en voeg de appel en de kaneel toe. Bak een minuutje.

Schep nu de appel op de warme porridge en druppel daar de honing over. Sprenkel vervolgens de sesamzaadjes en kokosvlokken over het gerecht.

Geniet!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s