Okonomiyaki – Japans Street Food


Vorige week at ik bij iemand thuis Okonomiyaki, een Japans street food gerecht. Enorm lekker en ook heel leuk, want je kunt er allerlei toppings op doen, dus het is leuk om samen te eten. Iedereen krijgt zijn eigen ‘pannenkoekje’ en je zet de tafel vol met bakjes toppings, zodat iedereen zijn eigen Okonomiyaki kan maken. Okonomi in het Japans bekent “wat je maar wilt”, kortom je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.  Yaki betekent overigens “gebakken”.

De basis is eigenlijk altijd hetzelfde, een beslag dat het midden houdt tussen een pannenkoek en een omelet met fijn gesneden kool erin. Daarop gaat eigenlijk altijd Okonomi saus (een super umami saus), die je zo kunt kopen, maar waar je makkelijk zelf een variant van kunt maken en wat Japanse mayonaise. Verder varieer je met wat je maar wilt.

Okonomiyaki
Okonomiyaki met alleen wat basic toppings

Okonomiyaki (voor 4 personen)

200 gram bloem

550 ml water

4 eieren

1 thl bakpoeder

1 grote thl dashi poeder of gewoon bouillon poeder

1 eetl Japanse ingemaakte gember fijngehakt (optioneel)

2 eetl fijngehakte lente uitjes

1 thl chili flakes

5-6 grote bladen kool (liefst groene kool)

Meng bovenstaande ingrediënten (behalve de kool) samen in een grote kom en roer goed door. Snij de nerven uit de bladen kool en snij de bladen vervolgens heel fijn. Kneus ze met je handen om ze wat zachter te maken en voeg ze toe aan het Okonomiyaki mengsel.

Giet 1/4 van het mengsel in een pan, liefst een kleine koekenpan zodat het mengsel de pan helemaal vult. Als je alleen maar een grote koekenpan hebt, gebruik dan een spatel om te voorkomen dat het beslag teveel uitloopt, vouw het een paar keer naar binnen als het begint te garen. Na een paar minuten kun je met behulp van een plat bord, de pannenkoek omdraaien. Laat nog een paar minuten garen aan de andere kant.

Okonomi saus (vegetarische variant)

2 eetl bbq saus

2 eetl ketchup

1 eetl soyasaus

1 thl honing

Meng bovenstaande ingrediënten.

Als je pannenkoekje klaar is, smeer je de bovenkant eerst in met de Okonomi saus. Daarna maak je er met Japanse mayonaise (kewpie) een mooi raster overheen. Serveer met verschillende toppings

Toppings

Gebakken shitake paddenstoelen

Fijngesneden lente uitjes

Geroosterde broccoli

Wasabi poeder

Gescheurde nori blaadjes

Katsuo-bushi (hele fijne gedroogde tonijn flakes)

Furikake (japans kruidenmengsel met nori, sesam, bonito, wasabi, etc)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s