Ode aan Cavolo Nero


Tot een jaar geleden kon je Cavolo Nero als je geluk had een keer vinden bij een biologische winkel, het was een van de vele vergeten groentes. Tegenwoordig verkoopt de Appie het gewoon. En dat is goed nieuws, want ik vind Cavolo Nero, of gewoon palmkool, heerlijk! Het is een soort hele donkere kool die uit Toscane, Italië komt. De plant ziet er een beetje uit als een palmboom.

Het blad lijkt op boerenkool, maar ik vind het een stevigere smaak hebben en het blad is juist weer wat fijner, waardoor het makkelijker te verwerken is in bijvoorbeeld smoothies. En je weet het.. des te donkerder het blad van de groente des te meer ijzer zit erin!

palmkool

 

Het allerlekkerste vind ik het als het gestoomd is, zo’n 8 minuutjes en dan serveer je het met een dressing met kappertjes. Ik heb 2 verschillende dressings bedacht, allebei heerlijk bij de Cavolo Nero. Zo maak je een heerlijk bijgerechtje bij oven geroosterde aardappeltjes en een lekkere pompoen burger of een mooi stukje vis.

Roergebakken is het ook heerlijk als pasta gerecht. Een minuut of 6-8 roerbakken in wat olijfolie, met wat knoflook, voeg dan wat citroenrasp toe, wat citroensap, wat zout, wat water van de pasta die je aan het koken bent en een lekkere handvol geraspte parmezaanse kaas. Meng daar de al dente gekookte pasta doorheen en je hebt een heerlijk voedzaam gerecht.

Cavolo Nero met kappertjes en ansjovis

Stoom de Cavelo Nero 8 minuten.

Maak een dressing van 2 theelepels fijngehakte kappertjes, 1 fijngehakte ansjovis, een eetlepel goede olijfolie en een eetlepel vers citroen sap.

Cavolo Nero met kappertjes en mierikswortel

Stoom de Cavolo Nero 8 minuten.

Maak een dressing van 2 theelepels fijngehakte kappertjes, 1 grote theelepel mierikswortelpasta, 1 eetlepel vers citroensap, 1 eetlepel goede olijfolie, een snufje zout en vers gemalen peper.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s